Felaktig sadel kan orsaka många skador hos hästen som tex hälta olika ryggbesvär, svårt att muskla sig på flertal ställen bla överlinjen, felaktig form , tryckskador, friktionsskador på huden, snedhet mm.
Det kan visa sig i form av plötslig vägran vid hoppning , förändring i rörelsemönstret, ryttaren har svårt att sitta i en lodrät sits och hästens rygg belastas därmed felaktigt, vill ej använda sin ryggmuskulatur och sänker ryggen istället för att höja den, orolig och höjer huvudet, sadeltvång, vill ej stå stilla kanske stegrar vid uppsittning, slår bakut eller rusar efter hinder, förändring av beteende vid sadling etc.
En sadel kan man antingen göra lite smalare eller bredare genom att justera stoppningen så att den passar hästen optimalt . Genom regelbunden justering ser man även till att anläggningsytan är optimal mot hästens muskulatur.
Man kan genom avtrycket på schabraket se en hel del hur sadeln ligger på hästen, helst ska avtrycket bli så jämnt som möjligt under sadeln. Är det tryck bara fram och bak har du ett 2 punkts tryck och det är inte bra för hästen då det ger för mycket tryck på lägre anläggning. En sadel ska ligga i balans, dvs lägsta punkten på sadeln ska vara i mitten eller strax framför. Ju längre fram/bak sittpunkten är desto mer felaktigt tryck och ryttaren får jobba för att hamna i balans.
Kanalen bör vara minst 3 fingrar gärna 4 men allt beror på hur hästen ser ut, sadelmakeriet kan breddas av sadelmakeriet om det behövs på din sadel i samband med en omstoppning.
Det ska vara ca 3 fingrar mellan manke och framvalv när ryttaren sitter i sadeln och trycket från bossorna ska sluta innan sista revbenet. Med stoppningen kan man justera sadelns anläggnings längd, vissa hästar behöver ett snabbt avslut och då kan man stoppa sadeln lite mer bak. Stoppningen påverkas även av vikten, ju tyngre ryttare desto mer stoppning.

Oavsett vilken häst man har så har de alla rätt till att ha en sadel som:
Ligger i en bra balans med mesta möjliga anläggning på rätt ställe mot ryggen.
Djupaste delen på sadeln bör vara i mitten på sadeln eller strax framför för att ge ryttaren en bra balans så inte hästen utsätts för ytterligare ansträngning pga en ryttare som sitter felaktigt. Sadelns sittpunkt ska överensstämma med hästens lägsta punkt, dvs sittpunkten.
Ryttaren får plats i sadeln och ej sitter på bakvalvet för då kommer vikten fördelas felaktigt och hästen får då mer tryck på bakre delen av sadeln och där är hästen dessutom svagare.
Ryttaren har stöd med båda sittbenen som gör att vikten hamnar rakt över hästen och ger en liksidig viktfördelning. För att få mer tips om detta gå in på https://www.facebook.com/equestrianfysio, en kontakt jag anlitar för utvärdering av sadlar och lära mer om sitsanalyser.
Ortspetsarna på sadeln ska vara i samma vinkel som skulderbladet för att inte belasta hästen med felaktigt tryck. Ligger ortspetsarna bara emot upptill är sadeln för vid och trycker de mest längre ner är sadeln för smal. Det första alternativet gör att sadeln tippar framåt och ryttaren får svårt med balansen och hästen kan få allvarliga tryckskador på manken. Det andra alternativet gör att ryttaren hamnar i stolsits dvs sitter för längt bak. Hästen får ett felaktigt tryck som gör att prestationen hämmas och hästens muskulatur tillbakabildas alltid av felaktiga sadlar. Dessa skador är även vanliga pga hård stoppning , därav vikten att se till att stoppningen är mjuk och det bästa materialet är äkta tvättad och kardad ull.
Sadlar som inte kontrollerats på länge ligger ofta likt en bro, de har bara anläggning längst fram och längst bak däremellan är det för lite stoppning för attkomma i kontakt med hästen. Hästen får då hålor både fram och bak. detta gäller även latex paneler och luftstoppade sadlar. Stroppar och stigläder ger hela tiden tryck under ortspetsarna vilket gör att materialet blir tunnare på det området och därigenom förloras anläggningen därunder.
Genom att stoppa om sadeln och göra regelbundna justeringar löser man problemet förutsatt att sadeln i övrigt passar hästen.

Om en häst ofta visar missnöje vid sadling bör man kontrollera om det är något som kan irritera. Ibland kan problemet vara en sadelgjord som inte passar hästen optimalt. De anatomiska svängda sadelgjordarna som används ofta på hästar där sadelgjorden åker fram och drar med sig sadeln framåt kan på en del hästar ställa till problem. Det är viktigt att man kontrollerar att gjorden har samma tryck i fram och bakkant annars kan all tryck komma enbart på den främre /bakre delen av gjorden och detta orsaka hästen stora obehag /smärtor.
Att vara uppmärksam på att hästen är välmusklad och att inga hålor finns varken bakom manken eller under bakre delen av sadeln är att vara ett steg före innan problem kan komma.
Tyvärr ser jag muskulatur som är deformerad av dåliga sadlar, en hel del kan återhämta muskulaturen efter åtgärd av sadel medan en del kan vara förstörda för resten av livet. Oavsett vilket ska bästa förutsättning ges om man har ett sånt problem.
Alla vet vi hur mycket en häst kan kosta då den står skadad och kan man förebygga en del av dessa kostnader genom att regelbundet kontrollera sadelns passform så kan vi därigenom spara in på en del kostnader och även se till att hästen är lika glad inför ridpasset som vi själva. Man kan enkelt nå högre nivåer om samarbetet mellan häst och ryttare sker genom glädje och ej tvång vilket det kan bli om sadeln klämmer på hästen eller ryttaren sitter i fel balans och därigenom försvårar hästens förmåga att lyckas.

En bom kan vara i olika material men oftast består de av trä, plast, carbon och järn. Vad de har gemensamt är att de är hårda och det ställer krav på bossorna/panelerna att de skyddar hästen mot ryttarens vikt..
Bommen ska ha samma utförande som hästens rygglinje , dvs är ryggen svängd ska bommen vara densamma och desamma om ryggen är åt det rakare hållet.
Nästa viktiga sak är att stoppningen följer hästens rygglinje för bästa anläggning och minska på trycket per kvadrat cm och där är en omstoppningsbar bossa det mest överlägsna då det gäller att justera stoppningen efter varje enskild häst. Ingen häst ser likadan ut som en annan och ryttare väger olika mkt därav så är all justering av stoppning olika för varje sadel.
De flesta sadlar har syntet stoppning som original även om de försöker höja kvaliten och kalla det syntet ull. Ull är dock aldrig syntet utan enbart ull, allt annat är syntet material.

När man hoppar så landar ryttaren med all tyngd i stigbyglarna . Att det blir en enorm påfrestning för hästen i landning efter hindret är inte svårt att förstå och därför är det av vikt att trycket inte är enbart under ortspetsarna utan att det avlastas med en stoppning som ger största fördelning av tyngden.

Har du frågor hur vi kan hjälpa dig om du bor för långt från oss så vänligen kontakta mig för vidare information.
Vill du göra en renovering på din gamla sadel så är det en god investering att byta ut stoppningen mot ull . Är du osäker på hur den passar på hästen är du & hästen välkommen hit för kontroll , det ingår om du väljer att stoppa om sadeln .
Jag har ridbana som ger dig möjlighet att prova alla sadlar vid köp av sadel. Önskar du boka en tid så gör du det här. // Mvh Anette