Lite nyttigt att veta

När det gäller paneler/bossor på sadeln så finns det ju lite olika alternativ.
Omstoppningsbara och latexpaneler och många undrar vad som är skillnaden mellan dom. I bästa fall informerar säljaren vad det är för sadel men det finns en del som får fel informtion.
En del har vid köpet blivit informerade om att sadeln är omstoppningsbar när den i själva verket har latex paneler.
Fördelar med omstoppningsbar:

  1. Du kan justera vidden +- en halv bomvidd minst
  2. man kan bredda kanalen vid behov
  3. man kan göra den shoulder free om man vill och på ett enkelt sätt ta bort det igen om man vill
  4. man kan justera balansen när sadeln inte ligger i balans längre och det bästa är att justera sadeln regelbundet för att ha en så hög anläggning som möjligt mot hästens rygg.
    Fördelarna med latexpaneler sägs vara:
  5. att de aldrig behöver justeras
  6. formar sig efter alla hästar och återgår till ursprungsformen efter varje användning.
    Har sett många latex sadlar och panelerna blir tunna och stumma efter en tids användning men det som blir problemet är att du lätt får ett 2 punkts tryck när latexen mattas under stigläder krampan. En del kunders sadlar har vi kunnat gjort om men de flesta har bytt sadel eftersom ullen ger så mycket mer fördelar.
    Under stigläder krampan frestas ALLA sadlar och det området måste hela tiden fyllas på annars får man 2 punkts tryck (ger ett tryck längst fram och längst bak på sadeln och ett mellanrum därimellan). Detta kan påverka hästens rörelse förmåga eftersom där bogbladet ska kunna röra sig hämmas det av sadeln och därigenom påverkas hästens muskler negativt kring manken och längre bak på ryggen.
    En sadel justeras enkelt efter den blivit omstoppad och det innebär att eftersom hästen ständigt ändrar sig så kan balansen på sadeln justeras. En ryttare i obalans är en belastning för hästen och en sadel med felaktigt tryck kan ge skador. Dessa saker innebär att ridningen blir mer energi krävande vilket är negativt för hästen.
    En bom kan bestå av olika material men vad de har gemensamt är att de är hårda och bossornas uppgift är att skydda hästen från det hårda materialet, en gammal latex panel kan vara så tunn som 1 cm!
    Sadelhantverk är tradition, vissa länder gör bara latex sadlar i princip som tex Frankrike medan andra tex England och Tyskland gör mest omstoppningsbara sadlar.
    Vissa ryttare gillar en del märken mer än andra och utbudet är stort när det gäller sadlar och det gäller som köpare att vara uppmärksam på vad man vill ha så det blir rätt.
    Vill man som ryttare ha ull i bossorna måste bossorna vara omstoppningsbara……..och din häst kommer att tacka dig!
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.